Wat is Krappa olie, wat doet het en hoe gebruik je het?

Artikel 1 van 1
Overzicht

Wat is Krappa olie, wat doet het en hoe gebruik je het?

Surinaamse Krappa olie: de ultieme natuurlijke oplossing voor glanzend haar en een stralende huid - ontdek het geheim nu!

Wat is Krappa olie?

De Krappa of Krapa (Carapa Guianensis; onder andere ook andiroba of carbwood genoemd) is een boomsoort uit de familie Meliaceae (Mahoniefamilie). De boom komt voor in het Amazonegebied, in Centraal-Amerika en in de Caraïben. Het is een hoge boom met een dicht bladerdek, die meestal langs de rand van rivieren in het tropisch regenwoud groeit. Het hout lijkt op mahoniehout en wordt toegepast in kwaliteitsmeubelen. Uit de zaden wordt een plantaardige olie gewonnen die medicinale eigenschappen heeft. Ook wordt de krappaolie gebruikt als afweermiddel tegen insecten. Historisch gezien wordt Krappa- of Krapa olie kleinschalig geproduceerd door de inheemse bevolking van Suriname. Getuige hiervan is dat de naam Krappa of Krapa uit Suriname komt. Het komt uit het Karaïbs en is afgeleid van ka, dat 'olie' betekent. Er zijn grofweg 2 soorten Krappa olie op de markt: 1 soort dat uitsluitend in Suriname ambachtelijk wordt geproduceerd en de andere soort is in feite alle andere Krappa olie. Deze tweede soort wordt niet ambachtelijk geproduceerd maar machinaal. Landen die deze machinaal geproduceerde olie veel exporteren zijn bijvoorbeeld Brazilië en Guyana. De naam voor Krappa olie in Brazilië is Andiroba olie.

Traditionele Bereiding (Suriname)

 Traditioneel worden krappazaden verzameld als ze in de rivier drijven [in Suriname worden ze niet uit de rivier gevist], of direct van onder de bomen geraapt. Ze worden eerst gekookt in een grote pot water. Let op: de krappa vrucht binnen in het dike zaadhuls wordt niet warmer dan 60 Celsius. Vervolgens worden de zaden twee weken in de schaduw gelegd totdat ze rot zijn [*Wiki gebruikt het woord "rot", echter het is meer een natuurlijke fermentatie waarbij de werkzame vetzuren vrijkomen van het vruchtvlees, of pulp. "Rotten" suggereert bacteriele werking en stank, van beide is geen sprake] . Men raakt de zaden elke dag even aan, totdat men merkt dat er bij deze aanraking olie uit de zaden begint te komen. Daarna worden ze in de zon gelegd, waarbij de olie uit het zaad loopt. [Feitelijk wordt in Suriname eerst het vruchtvlees uit de noot geschept, en die substantie wordt dan in de zon gelegd, waardoor de zon de olie kan "persen"] Dus men kan stellen dat Surinaamse Krappa olie zon geperst is. Soms wordt er een hulpmiddel gebruikt om de olie te persen dat een Tipitie heet. Dit hulpmiddel wordt uit bladeren gemaakt. Na de eerste keer koken van de zaden waarbij de vrucht binnenin het zaadhuls niet warmer wordt dan 60 C, wordt er verder geen warmte/hitte meer toegepast. Dit koken is nodig om de vrucht binnen in de noot iets te garen en tevens om allerlei ongewenste micro-organismen op de zaden te doden. Er worden verder geen chemische middelen gebruikt om de olie uit de zaden te krijgen. De ruwe olie die op deze manier verkregen wordt is roodachtig van kleur door resten van de zaadhuls, na (mechanisch) filteren is de kleur geel. Om op deze wijze een liter olie te winnen is 12–27 kg zaad nodig. Dat is vele malen meer dan bij Industriële bereiding. Met dat proces is 3 KG zaad genoeg voor 1 liter olie.

U kunt de video link bekijken over hoe het ambachtelijke proces gaat, uitgelegd door een inheemse man die betrokken is bij de Krappa olie productie (een goede bekende van ons!). De taal waarin wordt gesproken is merendeels Surinaams. Schrik niet van de titel van de clip. Wij weten dat de grote producten in Apoera geen enkele trek hebben om de olie productie machinaal te gaan doen. Verder raden wij hen dat ook af. Ze krijgen nu een eerlijke prijs voor al het handwerk dat erin gaat zitten, en de kennis en kunde die ze toevoegen. Als ze fabrieken gaan opzetten dan moeten ze concurreren met omliggende landen met lage handelsprijzen. Dus maakt u zich geen zorgen; dat gaat niet gebeuren.

Industriële bereiding (Brazilië, Gyana etc.)

In industriële productieprocessen wordt het zaad eerst door machines in kleine stukjes gebroken. Deze worden verwarmd tot 60–70 °C bij een vochtigheid van 8%. In een pers wordt de olie eruit gehaald bij een temperatuur van 90 °C. Met dit proces is vier kilo zaad genoeg om een liter olie te produceren. Door chemische oplosmiddelen te gebruiken kan men dit nog terugbrengen tot drie kg. U ziet dat er geen sprake kan zijn van een "koude" persing van Krappa olie uit deze landen. Ook klopt de bewering dat het "ongeraffineerd" is niet. Deze chemische oplosmiddelen en de constante hitte komen niet ten goede aan de werkzaamheid van de olie. Krappa olie bestaat chemisch gezien uit vetzuren die middenlange tot lange ketens vormen. Door veel hitte en chemische oplosmiddelen raken deze ketens beschadigd waardoor de olie veel minder effectief is dan de olie die verkregen wordt uit de traditionele bereiding in Suriname. Bovendien blijven de agressieve chemische oplosmiddelen in de olie zitten! Dat kan zorgen voor huid irritatie en andere ongewenste bijwerkingen. Wel is het zo dat door de industriële bereiding er veel meer olie verkregen wordt dan bij de traditionele bereiding. Daarom is bijvoorbeeld Braziliaanse olie in het algemeen veel goedkoper dan Surinaamse Krappa olie.

Surinaamse Krappa olie versus Braziliaanse Andiroba olie

De braziliaanze Krappa olie of eigenlijk Andiroba olie wordt veel aangeboden in Nederland als "koudgeperst" en ''ongerafineerd". Beide beweringen zijn onzin. Bovendien zie je steeds meer aanbieders hun Andiroba olie aanprijzen als Krappa olie. Beide oliën worden weliswaar gemaakt van de noten van de Carapa guianensis-boom, maar daar houdt de vergelijking op. Krappa olie (= Surinaams) is niet hetzelfde product als Andiroba olie (= Portugees/Braziliaans).

De beste / meest effectieve Krappa olie komt in de regel uit Suriname! Nu heeft u een idee wat Krappa olie is en wat de twee bereidingswijzen zijn. De predicaten "koudgeperst" en "ongeraffineerd" mogen eigenlijk alleen aan Surinaamse Krappa olie gegeven worden. Dus wilt u Krappa olie kopen? Check dan eerst de herkomst van de olie!

NB: het is pas SURINAAMSE Krappa olie als er SURINAAMSE Krappa olie op staat!

Krappa olie kopen? Let eerst op de herkomst

Wilt u Krappa olie kopen? Kijk dan niet alleen naar de naam op het product, maar vooral naar de herkomst en de manier waarop de olie is geproduceerd. Surinaamse Krappa olie wordt traditioneel op een heel andere manier gemaakt dan de industrieel geproduceerde Andiroba olie die veel online wordt aangeboden.

Onze Krappa olie komt rechtstreeks uit Suriname en wordt traditioneel geproduceerd. U kunt kiezen uit vloeibare Krappa olie, Krappa crème en Krappa butter, in verschillende formaten.

Bekijk hier al onze pure Surinaamse Krappa oliën.

Onze Krappa olie komt écht uit Suriname

Veel Krappa-olie wordt online aangeboden als “authentiek Surinaams”. Daar is een reden voor: traditioneel geproduceerde Surinaamse Krappa olie staat bekend om haar hoge kwaliteit, juist doordat de olie tijdens de productie minimaal wordt bewerkt.

Maar waar komt de olie die als “Surinaams” wordt verkocht daadwerkelijk vandaan?

Wij kunnen die vraag voor onze Krappa beantwoorden. Onze Krappa komt uit West-Suriname, uit het gebied rond Apoera en Washabo. Deze dorpen liggen te midden van uitgestrekte Krappa-bossen. Onze leverancier behoort tot de lokale Lokono (Arowakse) gemeenschap. De Krappa wordt geleverd door Baharoo en haar dochter Sabajo.

Onze bestelling wordt in Apoera/Washabo opgehaald door Ichara Hair, onderdeel van ons lokale netwerk. Zij verzorgen voor ons het transport vanuit Suriname, de verzending naar Nederland en de bijbehorende douaneformaliteiten. Doordat de Krappa binnen ons eigen netwerk wordt opgehaald en vervoerd, voorkomen we de veelvoorkomende vermenging van Krappa via de tussenhandel.

Normaal gesproken moet je als klant zo'n verhaal maar geloven.

Daarom laten wij gewoon een deel van onze echte inkoopadministratie zien.

Onze Surinaamse inkoopfactuur
Op deze factuur van 6 augustus 2026 staat de inkoop van 40 liter Krappa Butter bij onze leverancier in Paramaribo. De hoeveelheid staat volgens lokaal gebruik vermeld als “40x KRAPA BUTTER”.

 

Het bijbehorende betalingsbewijs
Hieronder staat de daadwerkelijke betaling van deze bestelling. Het factuurnummer F26081029 op het bankafschrift komt overeen met het nummer op bovenstaande factuur

Alleen financiële en persoonlijke gegevens die niets met de herkomst van het product te maken hebben, zijn afgeschermd.

Wat doet Krappa olie?

Naast een effectief middel tegen insecten kent Krappa olie een hele waslijst aan medicinale toepassingen. In Nederland wordt de olie vaak gebruikt tegen allerlei huidproblemen zoals: acne, eczeem, psoriasis, littekens, schimmels, striae, cellulitis en een droge huid zoals bij de hiel (kloven).

Ook bij hoofdhuid en haar problemen is Krappa olie uiterst effectief! De voordelen hier zijn: helpt tegen haaruitval, haarroos, hoofdhuidschimmel, versterkt de haarwortel en haarzakje en voedt het haar.

Hoe gebruik je Krappa olie voor het gezicht?

Krappa olie als gezichtsolie:

Krappa olie is uitstekend te gebruiken als natuurlijke gezichtsolie. Dankzij de rijke samenstelling is de olie bijzonder geschikt voor de dagelijkse verzorging van de droge, gevoelige en rijpere huid.

Voor het gezicht is slechts een kleine hoeveelheid nodig. Breng enkele druppels aan op de handpalmen, wrijf de olie kort warm tussen de handen en verdeel deze vervolgens gelijkmatig over het gezicht. Laat de olie daarna rustig intrekken.

Bij regelmatig gebruik voelt de huid soepel en verzorgd aan. Veel gebruikers ervaren bovendien dat de huid egaler oogt en een natuurlijke glow krijgt.

Doordat Krappa olie snel door de huid wordt opgenomen, is slechts een kleine hoeveelheid per keer voldoende.

Krappa olie bij spier- en gewrichtspijnen

Minder bekend is de toepassing tegen spier- en gewrichtspijnen. Pure, koudgeperste Krappa olie is namelijk zeer sterk ontstekingsremmend! Mensen met reuma, artritis, artrose, hernia's, jicht etc. ervaren verlichting als ze hun pijnlijke plekken insmeren met Krappa olie. Ook bevorderd het genezing bij sport blessures.

Onderzoeken naar Krappa olie en de mogelijke medicinale toepassingen

Met het voorgaande zijn we er nog lang niet qua toepassingen voor Krappa olie. Vanwege strenge Europese wetgeving mogen wij inwendig gebruik niet aanraden zonder eerst goedkeuring te verkrijgen van verschillende instanties. Dit is zeer kostbaar en bovenal erg tijdrovend. Wat we hier wel kunnen zeggen is dat omtrent Krappa olie er verschillende onderzoeken zijn gedaan. Er is positief resultaat gebleken bij de volgende condities:

- Allergieën

- Bacteriële infecties

- Cervicale Dysplasie

- Malaria

- Ontstekingen

- pijnstillend

- wondheling

Verder wordt de krappaolie traditioneel in de volgende gevallen gebruikt. In sommige gevallen wordt er nog wetenschappelijk onderzoek verricht om de werking aan te tonen:

Acne

Artritis

Blauwe plekken

Constipatie

Darmwormen

Dermatitis

Diabetes

Diarree

Griep

Herpes

Huidkanker

Hepatitis

Insectenbeten

Insectensteken

Jeuk

Keelproblemen

Koorts

Lepra

Luizen

Maagzweren

Mijten

Oorinfecties

Parasieten

Psoriasis

Reuma

Sinaasappelhuid

Spierpijn

Splenomegalie

Spijsverteringsproblemen

Teken

Tetanus

Verkoudheid

Vermoeide voeten

Bron: wikipedia. Wilt u meer weten? Klik op onderstaande link.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Krappa

Hoe gebruik je Krappa olie?

Krappa olie is zeer zuining in gebruik. Soms is een druppel of twee al voldoende (afhankelijk van de grootte van de oppervlakte die u wilt gaan behandelen). U past wat Krappa olie toe op de te behandelen plek, goed insmeren tot het goed in de huid is getrokken. U zult merken dat zodra de olie in u huid is getrokken de sterke geur ook verdwijnt. Na het douchen / baden de olie opnieuw toepassen. Wat u eigenlijk wilt is dat de Krappa olie continue aanwezig is op de te behandelen plek. Telkens als u het afspoelt, weer opnieuw toepassen. Als u het op u hoofd toepast, een beetje olie verspreiden over de vingers en goed op de hoofdhuid inmasseren, en goed bij de aanzet van de haarwortels insmeren.

Mensen die de olie gebruiken om pijn te bestrijden bij Artritis, Reuma, Artrose, en andere spier- en gewrichtsontstekingen hebben over het algemeen meer olie nodig. De olie dient ruim te worden toegepast en zo diep mogelijk in te worden gemasseerd (de olie mag ook warm aangebracht worden , dit helpt om diep in het lichaam door te dringen– niet meer dan 40 tot 45 graden Celsius verwarmen). Wij hebben speciaal voor deze groep mensen grotere maten te koop, zodat de olie zeer voordelig wordt. De maten die we hebben zijn: 250ML, 500ML en 1000 ML (1 liter).

Voor oraal gebruik wordt vaak twee milliliter Krappa olie in water opgelost en dan ingenomen. Ook wordt het gemengd met honing tegen keelinfecties. Voor extern gebruik wordt de olie direct op de huid aangebracht. 

Als u de pure Krappa te sterk vindt ruiken dan is de olie zeer goed te mengen met andere olieën of cosmetica. Wij zouden wel adviseren om cosmetica te gebruiken die uit natuurlijke ingrediënten bestaat.

Wij hopen dat u deze uitgebreide pagina over Krappa olie informatief vond. Wij denken dat ieder huishouden in Nederland een flesje of potje Surinaamse Krappa olie in de medicijnkast zou moeten hebben.

Wilt u zich nóg verder verdiepen of bent u op zoek naar de Krappa olie die het beste bij uw wensen past?

Bezoek dan onze pagina Surinaamse Krappa Olie: De Wereld Achter de Olie. Daar ontdekt u een diepere laag van kennis, verrassende inzichten, interessante weetjes, de beschikbare wetenschappelijke literatuur en onderzoeken naar Carapa guianensis, én ons complete Krappa-assortiment.

https://www.surinaamse-tonka.nl/c-7714858/surinaamse-krappa-olie-de-wereld-achter-de-olie/

P.s. Heeft u zelf onderwerpen of producten die u graag verder uitgediept zou willen zien? Laat het ons weten!

E-mail: info@surinaamse-tonka.nl

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2021 - 2026 Surinaamse-Tonka Cosmetics | sitemap | rss | bestelling herroepen | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel